Posted by: thelope | August 18, 2014

Musim hujan dah nak tiba.

Hj Bahrom memang orang tua yang dihormati di kawasan kediaman flat kos rendah itu. Selain bilal, dia juga adalah amil tetap setiap ramadhan. Jika Imam Maarof tiada maka dialah yang mengepalai majlis doa selamat, majlis cukur jambul, majlis kenduri arwah, majlis berkhatan malah majlis nikah kahwin jugak. Selalu bila lepas asar dia akan singgah sebentar di warung Hamid untuk pekena tea tarik yang katanya, selain teh tarik Cina Huat di kampungnya dulu, tea tarik Hamid jatuh nombor dua dari segi ‘kaw’nya. Adunan susu dan pati tea cap harimau mengeliat yang dijerang terlebih dahulu begitu kena dengan anak tekaknya hingga dia berfikiran kalau setakat tea mamak yang bersepah sepah tu…jauh benar feel nya.

Maka ketika petang merangkak dan angin sepoi sepoi melilau, pekena tea di bawah pokok ceri di warung Hamid adalah saat yang sukar ditolak. Jika ada Ghazali Posmen dan Baktiar Greaser maka selalu sajalah perbualan menjadi panas akibat meleret ke cerita politik. Bab politik, Hj Bahrom memang emosional, baginya, fahamannya memang satu satunya jalan betul dan ini harus diterima tanpa ada bangkangan namun sebagai orang muda, Baktiar memang jarang bersetuju, samaada dia memang punya anutan yang berbeza atau dia sengaja suka mengusik Hj Bahrom, tidaklah pasti.

“Arab memang payah nak bersatu, tidak ada jalan” kata Hj Bahrom merujuk kepada penduduk Gaza yang terus dibunuh.

“Mereka sangat ego, banyak fahaman, banyak mazhab, keras kepala, puak puak yang tak boleh dipujuk” katanya lagi.

“Tak payahlah bercerita tentang arab, hajii…” kata Baktiar.

“PAS dgn UMNO pun tak boleh bersatu, kalau Arab tu iyelah banyak masaalah, tapi ini PAS dok mengungkit cerita lama konon dulu kena tipu…konon dah serik” sambung Baktiar sambil mengetik puntung rokoknya laju kelongkang.

Melihat muka Hj Bahrom bertukar merah, cepat cepat Ghazali Posmen menukar tajuk.

“Wahh…musim hujan nak datang nii…tengok, semut semut dah naik ke tiang..”. Kata Ghazali Posmen.

Memang kelihatan dari sudut belah Kelana Jaya, awan hitam muncul sedikit sedikit seperti warna warna air yang rawan.

 

Advertisements

Responses

  1. Saya baca Bang Lope tapi bab bab perang dan politik ni buat saya lelah tapi masih boleh tersenyumlah…

    Saya belajar sesuatu dari pemerhatian Ghazali Posmen – saya baru tahu kalau semut semut dah naik ke tiang tandanya musim hujan tak lama lagi akan datang…betul ke Bang Lope?

    Salam.

  2. Hi Bunga,

    Betul tu…Ghazali Posmen orang lama, banyak petua..:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: